Водната криза в Своге намери временно решение. Служебният кабинет осигури питейна

...
Водната криза в Своге намери временно решение. Служебният кабинет осигури питейна
Коментари Харесай

Служебното правителство подкрепя Своге с питейна вода

Водната рецесия в Своге откри краткотрайно решение. 

Служебният кабинет обезпечи питейна вода за Своге от запаса. Това разгласи представителят на служебния кабинет Антон Кутев по време на брифинг в Министерски съвет.  Поводът е бедственото състояние в Своге. То бе оповестено нощес и обгръща близките села Искрец, Свидня и Церово. Причината е понижен дебит на водата, идваща от река Искрецка, съобщи настоящо.ком.

Решението на Министерски съвет

Служебното държавно управление е разгледало като точка първа обезпечаването на вода от запаса за Своге. Искането е отправено към кабинета от спешния щаб в Своге. " Това беше гласувано и в границите на опциите на държавното управление това, което беше желано от спешния щаб, ще бъде обезпечено ", посочи още Кутев. 

Незабавните ограничения

Информация за обстановката и подхванатите ограничения даде директорът на Главна дирекция " Пожарна сигурност и отбрана на популацията " основен комисар Никола Николов. " 99 хиляди литра питейна вода в разнообразни разфасовки е обезпечена за популацията на Община Своге. Население, което по адресна регистрация, е към 12 хиляди все още ", сподели той, като посочи, че това е засегнатото от липса на вода, само че допусна, че е много повече поради летния сезон и почивката на децата на село. 

Гл. комисар Николов обърна внимание, че още нощес Националното съдружие на общините в Република България е реагирало интензивно и е подкрепило напъните на оперативния щаб за неотложно обезпечаване на питейна вода. " Столична община обезпечи до късно вечерта към 6 кубика питейна вода ", сподели гл. комисар Николов. Той посочи, че с вода са помогнали още общините Гоце Делчев, Дупница, Ихтиман, Бачково, Девин, Пловдив. 

Стана ясно, че на 15 места в града, се раздава питейна вода и вода за битови потребности. " Различни са цистерните поради условието на санитарните органи да не се допусне несертифицирана питейна вода за приложимост от жителите ", добави още той. 

Други ограничения

Гл. комисар Николай Николов изясни, че е получено съдействието на районния министър за консултиране със експерти хидрогеолози, които познават планината и са работили там. Целта е те да подскажат най-удачните разновидности за възобновяване на водата. Има и различен авариен вид, който хидрогеолозите ще изследват, а той е да се свържат с огромно подземно езеро от мрежата пещери, която е с дължина 200 км и да се реши въпросът в близко време.

Разговаряно е с шефа на НЕК " Язовир и каскади ", с който е уточнено  построеното водохващане под Петрохан да бъде напълно ориентирано към село Искрец. Целта е да се възстановят водните количества в река Студена, а от там в село Искрец. Очаква се резулвтат до един-два дни. 

Междувременно стана ясно, че през вчерашния ден са наранени няколко рибарници. Към момента към 40 тона риба би трябвало да бъде унищожена по безвреден метод, с цел да не съставлява заплаха за популацията там. С тази задача са се заели Министерство на земеделието и БАБХ. 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР